Redovisning av resultat från förstudie ”Gnesta Vattentorn”
Sammanfattning av förstudiearbetet
Gnesta gamla vattentorn har stått obrukat sedan 1970-talet då det slutade fungera som vattentorn. Byggnaden är i jugendstil och ett centralt landmärke för Gnesta. Byggnaden står på höjden vid Frejaskolan och har under årens lopp blivit i allt sämre skick, både vad gäller fasaden, därav ett högt stängsel som byggts upp runt byggnaden för att inte murbruk ska rasa ner på skolbarnen, och även på insidan som är full av fågelträck. Tanken var att genom en förstudie ta fram underlag och skapa intresse hos kommuninvånare, föreningar, företag, kommunala tjänstemän och politiker för ett framtida renoveringsprojekt. Inom ramen för förstudien har föreningen tagit fram en kommunikationsplan och lagt mycket tid och resurser på att via olika kanaler informera om behovet av att rusta upp och renovera vattentornet. Vi upplever att arbetet med förstudien varit framgångsrikt vad gäller såväl genomslag i media som våra övriga aktiviteter och informationsinsatser. Många positiva kommentarer och uppmuntran från såväl enskilda som tjänstemän och företagare som på olika sätt vill stödja arbetet. Kommunens tjänstemän och politiker har varit positiva till föreningens arbete men inte i den utsträckning vi hoppats kunnat stödja oss i arbete med att ta fram beräkningar för renoveringskostnaderna. Inom föreningen har vi därför behövt prioritera detta arbete framför andra planerade och budgeterade aktiviteter eftersom en kostnadsberäkning är av stor strategisk betydelse för att komma vidare i arbetet. En erfarenhet man kan dra är att vi borde tagit med en särskild budgetpost för att ta fram en kostnadsberäkning för renoveringsarbetet då detta är ett omfattande arbete som också kräver en god byggnadsteknisk kompetens.
Förstudiens genomförande
Föreningens styrelse som består av Ingalill Fredriksson (ordförande), Jeanette Lewald (sekreterare/kassör), Rolf Nilsson (ledamot) och Yvonne Jarl (suppleant) har samtliga varit aktiva i arbetet. Oscar Fredriksson har av styrelsen anlitats som projektledare och Rolf Nilsson har även anlitats som konsult för att ta fram en kostnadsberäkning då föreningen inte kunde få hjälp med detta från annat håll till rimlig kostnad. Representanter för styreslen har haft ett flertal möten med berörda kommunala tjänstemän – detta har varit en särskilt viktig del i förankringsarbetet eftersom det är kommunen som äger tornet och ansvarar för dess skötsel och beslutar över framtida användning.
Styrelsen har under arbetets gång haft 8 projektmöten.
Studiebesök har genomförts vid vattentornet i Katrinheholm samt samtal med projektledaren för vattentornet i Kungsör. Rolf Nilsson har redogjort för sina erfarenheter vad gäller vattentornet i Kumla. Vattentornen i Vänersborg, Trelleborg och Nora har studerats från utsidan. Målet med förstudien var att lägga grunden för ett framtida renoveringsprojekt eftersom vattentornet idag är i stort behov av en upprustning - såväl utvändigt som invändigt. Vattentornet är en tydlig och välkänd symbol för Gnesta och har en stor outnyttjad potential då det idag står tomt och inte heller är tillgängligt för allmänheten. Om det inte sker någon renovering inom de närmaste åren finns det risk att tornet börjar förfalla och att det på sikt inte kommer att gå att rädda. För att nå ut med detta budskap till ett flertal olika målgrupper upprättades en kommunikationsplan samt en konkret handlingsplan för vårt informations och kommunikationsarbete. Bilaga 1-2.
Som ett led i kommunikationsarbetet har styrelsen har även skapat en egen kommunikationsplattform bestående av hemsida www.gnestavattentorn.com, en blogg www.gnestavattentorn.blogspot.com samt en Fan-page på Facebook. Styrselsen har under förstudiens gång lagt ut information om projektet samt bilder som bl.a. visar behovet av renovering. Styrelsen har även tagit fram ett flertal profilprodukter i form av Roll-up, visitkort och vykort med Vattentornet om motiv (visitkort och vykort skickas separat). Visitkorten finns i dagsläget utplacerade på ett flertal platser runt om i Gnesta och vykorten finns till försäljning på biblioteket/medborgarkontoret där vi även under perioden 17 december 2011 t.o.m. 9 januari 2012 har en pepparkakshustävling med vattentornet som tema samt en utställning med bilder och fakta kring vattentornet och det pågående arbetet. Bilaga 3.
En strategiskt mycket viktig del av förstudiearbetet var att ta fram en kostnadsberäkning för en framtida renovering – detta bedömdes av styrelsen som helt nödvändigt för att kunna gå vidare med fördjupade kontakter med kommunen, Leader, företag, privatpersoner, stiftelser och andra potentiella finansiärer. Att föreningen inte kunde erhålla den hjälp vi önskade från tornets ägare, dvs. kommunen, gjorde att vi fick prioritera om i vår planering och i vår budget. Styrelseledamoten Rolf Nilsson som är byggnadsingenjör med tidigare erfarenhet av att renovera vattentorn fick utöver sin ideella tid även gå in på konsultbasis för att ta fram en kostnadsberäkning. Bilaga 4-6
Förstudiens resultat och kommande aktiviteter
Vi har tagit fram en kostnadsberäkning för en renovering av vattentornet.
Vi har skapat en kommunikationsplattform samt tagit fram ett flertal profilprodukter för att öka kunskapen om och skapa intresse för vårt projekt.
Via har fått bra genomslag i media för arbetet med att rusta upp och renovera vattentornet . Bilaga 7-15.
I samband med vår utställning och pepparkakshustävling i biblioteket har vi även samlat in synpunkter från allmänheten på vilken verksamhet man vill se i tornet. Total har 62 personer röstat i tävlingen och/eller lämnat in synpunkter. Bilaga 16.
Vi har ännu inte kunna slutföra arbetet med att finna finansiering men ser det som ett naturligt nästa steg att ta tag i denna fråga med stöd av det arbete som genomförts inom ramen för denna förstudie.
Vi har under 2011 fokuserat på att nå ut via andra kanaler och bedömer att det varit rätt prioritering för att nå ut så brett som möjligt. Arbetet med att värva fler medlemmar till föreningen behöver stärkas under 2012. Pepparkakshustävlingen och utställningen på biblioteket visar på att det finns många som är engagerade när det gäller vattentornet. Under 2012 kommer vi att arbeta mer med riktad kommunikation och har bl.a. bokat presentationer vid kyrkans Brasafton den 2 februari 2012 samt hembygdsföreningens styrelsemöte den 10 januari 2012. Vi planerar även att delta på Gnestadagen 2012 och har även lokaliserat en trämodell av vattentornet som tidigare tillverkats använts av orienteringsklubben och är närmare 4 meter hög vilken vi planerar att använda vid detta tillfälle. Ett större allmänt informationsmöte kommer att hållas när vi bedömer att det finns ett tillräckligt stort intresse – ev. i samband med våra aktiviteter under Gnestadagen 2012.
Slutsatser
Föreningen har på relativt kort tid lyckats ta fram både en kostnadsuppskattning och skapat god publicitet stort stöd för arbetet. Tack vare denna förstudie kommer vi med all sannolikhet att kunna inleda ett fullskaligt renoveringsprojekt under 2012.